دستگاه‌های موسیقی ایران، در گفت‌وگو با حسین علیزاده ــ بخش سوم (پایانی)

امیر بهاری

در بخش سوم و پایانیِ این پادکست پس از جمع‌بندیِ صحبت‌های حسین علیزاده در گفت‌وگویی مکمل با فرشاد توکلی تلاش شده تا موسیقی دستگاهی با بیان ساده و با در نظر داشتن بستر تاریخی این موسیقی تشریح و تعریف شود.

هنر زنده‌ی بی‌مجوز در زیر پوست شهر

امید احسانی

در دهه‌ی اول اسفند، دستکم هشت خوانندهی زن به شکلهای مختلف در تهران روی صحنه رفتند و هیوا سیفیزاده در میانه‌ی اجرای زنده در «عمارت روبه‌رو» دستگیر شد.

«با کمی تردید»: ۷ ــ انقلاب تنانه

فهیمه خضرحیدری و حسین قاضیان

بسیاری از ناظران جنبشِ «زن، زندگی، آزادی» را جنبشی تنانه خواندند؛ جنبشِ سیاسی-اجتماعیِ تن‌های به‌هم‌پیوسته. در قسمت هفتم از پادکستِ «با کمی تردید» از تنانگی و بدن‌های سرکوب‌شده و معترض حرف می‌زنیم.

یک کتاب: «تاریخ برای فردا: الهام از گذشته برای آینده‌ی بشر»

عرفان ثابتی ــ سپهر عاطفی

بشر برای پیش رفتن باید به عقب بنگرد. در عصری مبتلا به بحران‌های گوناگون سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، مطالعه‌ی تاریخ می‌تواند تخیل را برانگیزد، افق دید را گسترش دهد و به ما کمک کند که از قفس حال رها شویم و آینده‌های متفاوتی را در نظر مجسم کنیم.

و باز داستان پدران و فرزندان

بهروز اخلاقی

زمستان ۱۴۰۳، یعنی ۹ سال پس از مرگ ابوالحسن نجفی، مترجم و زبان‌شناس و ادیب برجسته‌ی ایرانی، مستندی درباره‌ی او دست‌به‌دست شد با عنوان وزن کلمات با ایهامی هوشمندانه، که هم به دغدغه‌ی نجفی برای یافتن مناسب‌ترین معادل کلمات در متن ترجمه اشاره داشت و هم به پژوهش‌های گسترده‌ی او در زمینه‌ی وزن عروضی شعر فارسی.

کتابِ «گذشته‌ی حاضر»

هرمز فرهت

 شرح زندگی و فعالیت‌های هنریِ هرمز فرهت (۱۳۰۷ ــ ۱۴۰۰)، موسیقی‌دان و آهنگ‌ساز نامدار ایرانی 

تمام آنچه داشتم نیستی بود؛ نگاهی به چهار فیلم مستند در برلیناله

سپهر عاطفی

کلود لانزمن، نویسنده و کارگردان فرانسوی، ۱۲ سال از زندگیِ خود را صرف تولید مستند «شوا» کرد ــ فیلم ۹ ساعته‌ای که بدون استفاده از تصاویر آرشیوی، هولوکاست را از زبان شاهدان، بازماندگان و عاملانِ آن روایت می‌کند.

نوریه علویه مولان؛ زنی در تقاطع دو ناسیونالیسم

سوما نگهداری‌نیا

در جستار حاضر به بررسی زوایای زندگیِ نوریه علویه مولان، روزنامه‌نگار چَرکَس، می‌پردازم و از خلال سرگذشتِ او سیاست‌ورزیِ زنانِ عثمانی در ابتدای سدهی بیستم را بررسی می‌کنم. 

آیا پیکان تاریخ در مسیر حل و فصل منازعات جهانی حرکت می‌کند؟

اولیور رمزباتم، تام وودهاوس، هیو میال، هارمونی توروس

حوزه‌ی مطالعاتیِ «حل تعارض» در دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ پدید آمد. آن زمان، دوره‌ی اوج جنگ سرد بود و چنین به نظر می‌رسید که تولید سلاح‌های هسته‌ای و منازعه میان ابرقدرت‌ها بقای بشر را تهدید می‌کند.

حقوق بشر در آستانه

نیکلاس بکلین

چالشی که پیش روی ما قرار دارد این است که چگونه راهی پیدا کنیم تا قبل از آن که خیلی دیر شود، اشتیاق و آرزوهای حقوق بشری را بدون آن که صرفاً متکی به حمایت غرب باشیم، در نظام بین‌الملل جاری کنیم.

عصر پساحقیقت: وقتی حقیقت در جنگ روایت‌ها گم می‌شود

نعیمه دوستدار

یورگن هابرماس، فیلسوف آلمانی، می‌گوید که ایجاد حوزهی عمومی دموکراتیک با گسترش قهوه‌خانه‌ها در پایتخت‌های اروپایی مرتبط بود، جایی که مردان اروپایی جمع می‌شدند تا با هم قهوه بنوشند، روزنامه بخوانند و دربارهی اخبار روز گفت‌وگو کنند.